6/5/17

Παιχνίδια Ψυχοσωματικής Ανάπτυξης



Αποτέλεσμα εικόνας για ψυχοσωματική αναπτυξη
πηγη

Με απλά καθημερινά πράγματα και αντικείμενα που όλα τα σπίτια έχουν, μπορούμε να περάσουμε πολλές, πολλές ώρες δημιουργικής απασχόλησης με τα παιδιά μας.
Στη συνέχεια μπορείτε να βρείτε, 5 ιδέες για ευφάνταστα παιχνίδια, που προάγουν τη ψυχοκοινωνική ωρίμανση του παιδιού σας και σίγουρα είναι διασκεδαστικά για μικρούς και μεγάλους.

5 ιδέες για ευφάνταστα παιχνίδια:

  1. Πάρτε χαρτιά, πινέλα και νερομπογιές. Υπάρχουν αρκετές μη τοξικές νερομπογιές στο εμπόριο. Αφήστε τα παιδιά και τη φαντασία σας ελεύθερη και δημιουργήστε. Ζωγραφίστε χρησιμοποιώντας τα πινέλα, εναλλακτικά αφήστε τα παιδιά σας ελεύθερα να ζωγραφίσουν με τα χέρια! Τα μικρά παιδιά τρελαίνονται να πιάνουν τις μπογιές, να λερώνονται και να δημιουργούν με αυτές. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μικρά σφουγγαράκια, παλιές οδοντόβουρτσες, μικρά κομμάτια υφάσματος ή ότι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε για να απλώνετε το χρώμα στα χαρτιά!
  2. Δημιουργήστε ευφάνταστα κολλάζ. Με πολύχρωμες κόλλες χειροτεχνίας, γκοφρέ χαρτιά, κορδέλες, σχοινιά, κουμπιά ή εφημερίδες. Μη ξεχνάτε, ότι τα ψαλίδια πρέπει να είναι εκπαιδευτικά, ειδικά για μικρά παιδιά και οι κόλλες, μη τοξικές, κατά προτίμηση stick.
  3. Ζωγραφίστε στα τζάμια! Οριοθετήστε το χώρο που επιτρέπεται να «λερωθεί» με εφημερίδες και κολλητική ταινία στο πάτωμα. Σε ένα μπολ βάλτε τέμπερα, προσθέστε απορρυπαντικό πιάτων και λίγο νερό. Ανακατέψτε χωρίς να κάνει αφρό. Επαναλάβετε για τα διαφορετικά χρώματα που θα χρησιμοποιήσετε. Αφήστε τα μικρά σας να δημιουργήσουν στα παράθυρα σας, χρησιμοποιώντας πινέλα. Οι ζωγραφιές «φεύγουν» από τα τζάμια μας, εύκολα με ένα βρεγμένο πανί με νερό και ξύδι. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικούς μαρκαδόρους για γυαλί, οι οποίοι αφαιρούνται εύκολα με ένα βρεγμένο πανί.
  4. Χτίστε μια ολόκληρη πόλη, στο σαλόνι σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αντικείμενα του σπιτιού, βιβλία, μικροέπιπλα, παιχνίδια, ακόμη και ρούχα, για να δημιουργήσετε μια φανταστική πόλη με δρόμους και χτίσματα. Κυλήστε τα αυτοκινητάκια και τα τρένα στους δρόμους της, βάλτε τα ζώα στη φάρμα, κυκλοφορήστε τους ανθρώπους στα στενά της! Παίξτε «συμβολικό» παιχνίδι με τα παιδιά σας, βοηθώντας στην ομαλή ψυχοκοινωνική τους ωρίμανση.
  5. Ζωγραφίστε με δαχτυλομπογίες. Σε χαρτιά, χαρτόνια, εφημερίδες, ακόμη και την μπανιέρα την ώρα του μπάνιου! Δαχτυλομπογιές υπάρχουν στο εμπόριο αρκετές, αλλά μπορείτε να φτιάξετε και τις δικές σας, με σπιτική συνταγή που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο εύκολα.
Καλή διασκέδαση!

 Δέσποινα Α. Μπαστάκη
Παιδίατρος- Αναπτυξιολόγος MD, PhD


Πηγη