6/4/15

Η Ψυχολογία των Χρωμάτων



http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.verticalresponse.com/blog/wp-content/uploads/2013/10/134723412.jpg&imgrefurl=http://www.verticalresponse.com/blog/psychology-of-color-marketing/&h=490&w=715&tbnid=lkthRoY6GadpkM:&zoom=1&docid=eSn1aNZgGc5C7M&ei=u6siVdbTBdbeatfOgbgK&tbm=isch&ved=0CEwQMygkMCQ
Η αναγνώριση των χρωμάτων συνδέεται με βασικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Το περιβάλλον του ατόμου είναι γεμάτο από χρώματα. Η φύση, από μόνη της, είναι ένας πίνακας γεμάτος από χρώματα, το κίτρινο του ήλιου, το μπλε της θάλασσας… Επίσης οι κοινωνικές επιρροές σε κάποια μέρη το μαύρο αντιπροσωπεύει το πένθος ενώ σε άλλα μέρη το λευκό. Συνεπώς, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι «προγραμματισμένος» να αντιδρά στα χρώματα, τα οποία επηρεάζουν τόσο τις σκέψεις όσο και τα συναισθήματα του ατόμου.

http://www.google.gr/imgres?imgurl=http://www.infinitee.com/Portals/18544/images/Color%252520Brain-resized-600.jpg&imgrefurl=http://www.infinitee.com/advertising-and-marketing-blog/bid/54352/The-Psychology-of-Color-in-Brand-Identity&h=306&w=300&tbnid=uBEu6OqjudXEjM:&zoom=1&docid=YVFj347r93l6HM&ei=u6siVdbTBdbeatfOgbgK&tbm=isch&ved=0CGsQMyhDMEM

Ενώ η αντίληψη του χρώματος είναι υποκειμενική, κάποιες χρωματικές επιρροές είναι κοινές παγκοσμίως. Τα χρώματα είναι από τα πιο δυνατά κομμάτια της μη λεκτικής επικοινωνίας. Μεταφέρουν, στιγμιαία, έννοιες και μηνύματα. Παρακάτω υπάρχουν κάποια παραδείγματα ως προς το πώς κάποια χρώματα γίνονται αντιληπτά και τι «μηνύματα» μεταφέρουν.
Λευκό: Το παγκόσμιο χρώμα ειρήνης και καθαρότητας.
Εκφράζει:   Προστασία
Ισορροπία
Καθαρότητα
Αθωότητα
Ειρήνη
Αγνότητα
Διαύγεια
Αποστείρωση
Απλότητα
Παράδοση
Ειλικρίνεια



Κίτρινο: Μπορεί να μεταφέρει αντικρουόμενα  μηνύματα. Λαμπερό και άκρως ορατό, τραβάει την προσοχή, δημιουργεί ευτυχία (χαρά) αλλά και ζεστασιά. Διεγείρει πνευματικά γι’αυτό βοηθάει, η διακριτική του παρουσία, σε εργασιακούς χώρους. Προσοχή χρειάζεται στην υπερβολή του κίτρινου χρώματος καθώς μπορεί να προκαλέσει ανησυχία αλλά και επιθετικότητα. Στην πρώτη συνέντευξη ενός υποψηφίου, η κίτρινη λεπτομέρεια στα ρούχα του μπορεί να εκφράσει την πνευματικότητα και την οξυδέρκειά του.
Εκφράζει:   Ευθυμία
Δειλία
Περιέργεια
Ευτυχία
Χαρά
Παιχνιδιάρικη διάθεση
Θετικότητα
Ευδιαθεσία
Ζεστασιά



Πορτοκαλί: Συνδυάζει τις ιδιότητες του κόκκινου και του κίτρινου, τα οποία συχνά χρησιμοποιούνται για να τραβούν την προσοχή. Δημιουργεί παιχνιδιάρικη διάθεση, ζωηρά συναισθήματα, ή ακόμα και επιθυμία. Τα διακριτικά πορτοκαλί αξεσουάρ στην ενδυμασία ενός ατόμου μπορούν να εκφράσουν τον ανοιχτό του χαρακτήρα, ότι είναι φιλικό, ευχάριστοι και ζεστό. Το πορτοκαλί είναι ένα χρώμα που ανοίγει την όρεξη.
Εκφράζει:   Δημιουργικότητα
Ενθουσιασμό
Διασκέδαση
Ζωντανό πνεύμα
Νεανικότητα


Είναι:  Προσιτό
Πρόσχαρο
Ανοιχτόκαρδο


Κόκκινο: Ένα έντονο χρώμα που μπορεί να προκαλέσει έντονα συναισθήματα. Μπορεί να φέρει στο μυαλό αίμα και πόλεμο αλλά και αγάπη και πάθος. «Αρπάζει» την προσοχή του παρατηρητή. Είναι γνωστό ότι αυξάνει την πίεση του ατόμου και ότι διεγείρει την πείνα. Υο κόκκινο μπορεί να δείξει δυναμισμό και επιτυχία. Διεγείρει πνευματικά αλλά και σωματικά.
Εκφράζει:   Δράση
Περιπέτεια
Επιθετικότητα
Κίνδυνο
Ενεργητικότητα
Δυναμισμό
Ενθουσιασμό
Αγάπη
Πάθος
Δύναμη/ σθένος





Ροζ: ένα γυναικείο χρώμα που προκαλεί συναισθήματα αθωότητας και απλότητας. Γενικά βοηθάει στην έκφραση των συναισθημάτων και την εξισορρόπησή τους.
Εκφράζει:   Εκτίμηση
κατανόηση
Ευαισθησία
απαλότητα
Θηλυκότητα
Ευγνωμοσύνη
Αθωότητα
Ρομαντισμό

Είναι:  Λουλουδένιο
Ευγενικό
Κοριτσίστικο
Απαλό
Γαλήνιο


Μοβ: Υποδηλώνει βασιλικό αξίωμα, μυστήριο, πνευματικότητα και επιτήδευση. Ως συνδυασμός κόκκινου και μπλε, έχει ταυτόχρονα θερμές και ψυχρές ιδιότητες. Το βρίσκεις σε πολλά εκπαιδευτικά και πολυτελή προϊόντα. Το μοβ είναι ένα χρώμα που δε συναντά κανείς στην φύση. Αυτό του προσδίδει μυστήριο και πολυτέλεια.
Εκφράζει:   Ακρίβεια
Φαντασία
Δικαιοσύνη
Μυστήριο
Αριστοκρατικότητα


Είναι:  Ηγεμονικό
Βασιλικό
Σοφιστικό
Πνευματικό


Μπλε: Ένα ήρεμο χρώμα που μπορεί να δημιουργήσει εικόνες εξουσίας, επιτυχίας και ασφάλειας. Οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ότι τους αρέσει τουλάχιστον μία από τις αποχρώσεις του μπλε. Σε χώρους μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση και ηρεμία ενώ σε ρούχα προσδίδει αξιοπιστία και ασφάλεια. Αποχρώσεις του, όπως το γαλάζιο και το σιέλ, μπορούν να μειώσουν την διάθεση για φαγητό.
Εκφράζει:   Εξουσία
Ηρεμία
Εμπιστοσύνη
Αξιοπρέπεια
Κατεστημένο
Δύναμη
Εξουσία
Σιγουριά
Γαλήνη
Αξιοπιστία





 
Πράσινο: Αντιπροσωπεύει την ζωή και την ανανέωση. Είναι ένα χρώμα που ηρεμεί, γαληνεύει και αναπαύει αλλά μπορεί επίσης να αντιπροσωπεύσει την ζήλεια και την απειρία. Σε χώρους φέρνει το αίσθημα της αισιοδοξίας, ελπίδας, δύναμης και αντοχής. Είναι σύμβολο γονιμότητας αλλά και ευημερίας.
Εκφράζει:   Φρεσκάδα
Αρμονία
Υγεία
Απειρία
Χρήματα
Φύση
Ανανέωση
Γαλήνη                             
Ηρεμία

Είναι:  Καθαρό και ψυχρό
Περιβαλλοντικό
Θεραπευτικό


Καφέ: Το καφέ είναι συνδεδεμένο με την φύση, το ξύλο και την χρησιμότητα. Εκπέμπει απλότητα, ζεστασιά και σιγουριά. Είναι ένα ουδέτερο χρώμα που προσφέρει σταθερότητα και ευνοεί την συνεργασία.
Εκφράζει:   Ηρεμία
Βάθος
Γη
Τραχύτητα
Πλούτο / αφθονία
Απλότητα
Σοβαρότητα
Ευφυΐα
Δεξιοτεχνία
Χρησιμότητα

Είναι:  Ζεστό
Φυσικό


Γκρι: Φυσικό και ψυχρό.
Εκφράζει:   Εξουσία
Αμβλύτητα
Ταπεινότητα
Κυκλοθυμία / Κατήφεια
Πρακτικότητα
Σεβασμό
Εκτίμηση
Μελαγχολία                    
Ισορροπία

Είναι:  Επιχειρησιακό / εταιρικό

Μαύρο: Συμβολίζει την απειλή ή το κακό, δημοφιλές ως ένδειξη δύναμης. Εκφράζει τη σοβαρότητα και την επισημότητα γι’αυτό προτιμάτε σε επίσημες ενδυμασίες.
Εκφράζει:   Εξουσία
Ευκρίνεια
Μυστήριο
Σοφιστικό χαρακτήρα
                                     
Είναι:  Κλασικό
Συντηρητικό
Ευκρινές
Τυπικό
Σοβαρό
Παραδοσιακό


Οι αποχρώσεις του κόκκινου είναι ζεστές και δημιουργούνται από το κόκκινο, το πορτοκαλί και το κίτρινο. Αυτά τα ζεστά χρώματα προκαλούν συναισθήματα ζεστασιάς και άνεσης αλλά και θυμού και εχθρότητας.
Οι αποχρώσεις του μπλε είναι ψυχρές και δημιουργούνται από το μπλε, το μοβ και το πράσινο. Αυτά τα χρώματα συχνά περιγράφονται ως ήρεμα αλλά μπορούν να προκαλέσουν και συναισθήματα θλίψης και αδιαφορίας/ απάθειας.
Θερμά χρώματα είναι καλό να αποφεύγονται από άτομα με υπέρταση και από εκείνα που πάσχουν από συχνές αιμορραγίες. Συνεπώς, ψυχρά χρώματα είναι καλό να αποφεύγουν τα υποτασικά, υποτονικά και αναιμικά άτομα.