22/3/13

Padovan (Πάντοβαν): Μέθοδος νευρολειτουργικής αναδιοργάνωσης

Η μέθοδος ονομάζεται "Padovan: Μέθοδος νευρολειτουργικής αναδιοργάνωσης" και εφαρμόζεται πλέον και στη χώρα μας, αφού έχει ήδη κάνει το γύρω της Ευρώπης (μια που στη Γερμανία και στη Γαλλία εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια).
Απευθύνεται σε άτομα που εμφανίζουν δυσκολίες σε διάφορους τομείς όπως λ.χ.:
- μαθησιακές δυσκολίες
- διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ΔΑΔ)
- εγκεφαλική παράλυση
- αφασίες, κλπ.,
περιλαμβάνοντας μεγάλη "γκάμα" δυσκολιών.
Είναι μια μέθοδος η οποία σεβόμενη την ανθρώπινη φύση, βοηθά να αντιμετωπιστούν διάφορες δυσκολίες μέσω απλών κινήσεων, που ο καθένας από εμάς τους "ψευδοκανονικούς", είχαμε κάνει στην παιδική μας ηλικία. Η θεραπεία περιλαμβάνει:
- ασκήσεις σώματος
- ασκήσεις χεριών
- ασκήσεις ματιών (οπτικοκινητικού συντονισμού αλλά και φωτοαντανακλαστικού)
- ασκήσεις αναπνοής
- ασκήσεις στόματος
και στο τέλος πιο εξειδικευμένες ασκήσεις ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου.
Η όλη θεραπεία διαρκεί 45 λεπτά, χωρίς να χρειάζονται πολλά έξοδα από μέρους των γονέων (συνήθως), παρά μόνο για κάποια εξαρτήματα (όπως πιπίλα, κ.α.), τα οποία δεν υπερβαίνουν τα 20 ευρώ.
Μέσω, λοιπόν, αυτών των ασκήσεων, καλείται ο θεραπευτής να δώσει ώθηση στα κέντρα αυτά του εγκεφάλου (διαμέσου των νεύρων) που παρουσιάζουν βλάβη. Επίσης, στοχεύει και στην οικονομία του νευρικού συστήματος κατά τη διάρκεια μιας λειτουργίας, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια, και να λειτουργούν μόνο τα σημεία αυτά του εγκεφάλου που χρειάζονται για την επίτευξη της οποιασδήποτε λειτουργίας-πράξης.
Η μέθοδος διδάσκεται σε μορφή σεμιναρίου, από την κα Sonia Padovan-Catenne, και μπορούν να το παρακολουθήσουν λογοπεδικοί, εργοθεραπευτές, φυσιοθεραπευτές και συνάδελφοι άλλων ειδικοτήτων, εάν και εφόσον τους ενδιαφέρει, γνωρίζοντας ότι θα πρέπει να έχουν γνώσεις νευρολογίας.
Τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου είναι μόνο η Θεσσαλονίκη. Είναι δύσκολο να γίνει ολοκληρωμένο το πρόγραμμα του σεμιναρίου και γι' αυτόν το λόγο χωρίζεται σε 4 κύκλους με διάρκεια 4 ημερών ο κάθε κύκλος.
Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είμαστε μόνο 21 άτομα που κάνουμε χρήση της συγκεκριμένης μεθόδου.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: www.padovan.pro.br
Συγγραφέας:
Αμαλία Καμπουρίδου
Λογοπεδικός

Πηγή: http://www.noesi.gr/node/942